PKN
Hervormde Gemeente Kortenhoef
 
Nieuws uit de gemeente
« vorige  |  juni 2021  |  volgende »

Maandag 14 juni 2021 Nieuws uit de gemeente

Vanuit Gorkum

Als het beestje maar een naam heeft… (1)
Ze waren een keer bij een supermarkt in de aanbieding: fruitboompjes. Ik heb toen twee kersenboompjes gekocht. Ze zouden zoete kersen moeten gaan geven. Of het zo is, zal nog moeten blijken.
Maar het ziet ernaar uit dat ik de boompjes voorlopig zal moeten delen met… Nee niet met Jannie, maar met luizen. Ineens viel het me op dat de blaadjes slap gingen hangen. Jannie kwam met een simpele oplossing: lieveheersbeestjes. Die eten immers luizen. Ook al heeft ze daarin gelijk, ik dacht dat ze een grapje maakte. Want waar haal je enige tien­tallen lieveheersbeestjes vandaan?

Ooit hadden we in een pastorie juist heel veel last van lieveheersbeestjes. Er zaten toen tientallen in het raamkozijn. Het had meer weg van een plaag. Ze zouden nu voor m’n kersenboompjes goed van pas zijn komen. Als kind zochten we ze wel eens in de tuin en dan bewaarden we ze in een glazen potje. Met een aantal waren we toen al blij.
Lieveheersbeestje: een wonderlijke naam. Etymologisch zou de naam herinneren aan de tijd dat de Germanen in Europa gekerstend werden. Ik ben er niet bij geweest, dus ik neem het voor kennisgeving aan. De naam van het dier­tje zou toen verchristelijkt zijn tot onzelievevrouwebeestje of lieveheersbeestje. Wel wat anders dan het Duitse Marienkäfer of het Engelse ladybird. Wat je moet denken van de uit het Frans verbasterde Ierse naam bóín Dé, wat ook Gods koetje kan betekenen, weet ik niet. Waar ik ben opgegroeid noemden we een lieveheersbeestje overigens kapoentje.
Een aantal lieveheersbeestjes is leuk, maar als er tientallen in het kozijn zitten, wordt het een ander verhaal. Hoe kom je er dan vanaf? Het antwoord bleek heel simpel te zijn. Niets aan doen, ze gaan vanzelf weer weg. En zo geschiedde…
Ik heb toen nog iets geleerd over lieveheersbeestjes. Alleen in Nederland en België komen al zo’n zestigtal soorten voor en het aantal stippen zegt niets over de leeftijd.
Al die lieveheersbeestje bij elkaar lijken eigenlijk net op kerkgangers. Je hebt ze in alle soorten en maten, kleuren en met voorkeuren. Soms worden ze door hun omgeving gezien als een plaag, en toch zijn ze nuttig voor hun omgeving.

Vorige week ben ik naar het tuincentrum gefietst om te vragen of ze iets hadden om m’n kersenboompjes te tegen luizen te beschermen. En wat denkt u wat men adviseerde? Jawel, lieveheersbeestjes. Je kan ze blijkbaar kweken met je eigen ‘lieveheers­beestjes boerderij’. En ook nog eens milieuvriendelijk. Wat wil een mens nog meer? Nou ja ­ om het Bijbels te zeggen ­ het zou wél zo fijn zijn als zij straks veel vrucht dragen, want dat zou mij tot vreugde zijn.

Met een hartelijke groet vanuit Gorinchem, mede namens Jannie,

Ds. Martin Schinkelshoek

 
Bijbelkring

Ondertussen zijn we weer een stap verder in het opheffen van de corona maatregelen. Hoe de situatie na de zomer is moeten we natuurlijk afwachten, maar het ziet er naar uit dat we in het najaar bij de laatste stap zijn aangekomen van het loslaten van de coronamaat­regelen.
Ds. J. de Goei heeft een Bijbelkring geleid en ik zou graag de draad weer oppakken zodra dat kan. Als er voldoende belangstelling is, zal de Bijbelkring dan op een woensdag zijn.
Om te polsen of er überhaupt voldoende belangstelling is voor een Bijbelkring zou ik het graag van u willen weten als u erover denkt om te komen.

Ds. Martin Schinkelshoek


 
Diakonie

De gevangen bezoeken.
We weten allemaal hoe een gevangenis er uitziet. Een gebouw met hoge, dikke muren, met een poort die goed op slot zit. Eenmaal binnen zijn er nog tientallen gesloten deuren die moeten optngemaakt worden vooraleer je bij de gevange kan komen. Dat opgesloten zitten is op die manier duidelijk zichtbaar. Maar ook figuurlijk zitten mensen vaak opgesloten.

Ze worden afgesloten van de buitenwereld en dit kan zware gevolgen hebben voor de persoonlijkheid van de gevangenen. Ze zitten opgesloten binnen hun eigen schuldgevoel en het is moeilijk daar op hun eentje uit te geraken. Het werk van barmhartigheid ´ de gevangenen bezoeken / bevrijden´ is levensnoodzakelijk. Gevangenisaalmoezeniers, een priester die zich inzet voor de gevangenen en gevangenisbezoekers geven invulling aan het bezoeken van gevangenen. Een organisatie als Amnesty International besteedt ook aandacht aan het bevrijden van gevangenen.

In ´t goed doen moet men niet vertragen.
Verlaat niet uw gevangen vriend.
Wie in den nood den Vreemden diend
Volbrengt daar in Gods welbehagen.
Hebreeén : 13. v : 3


Op zondag 20 juni is het Wereldvluchtelingendag. De collecte heeft de bestemming: Noodhulp, Kerk in Actie /  vluchtelingen in Griekenland.

Griekenland.
Opvang voor gestrande vluchtelingen. Nog elke dag zijn er miljoenen mensen over de hele wereld op de vlucht. Een groot deel van hen komt uit landen waar het leven door oorlog of religieuze spanningen onmogelijk is. Op zoek naar veilgheid stranden mensen uit bevoorbeeld
Syrié, Afganistan en Iran via Turkije op de Griekse eilanden, waaronder Lesbos. Hier wacht hen vanwege lange procedures een moeilijke en onzekere tijd. Kerk in Actie ondersteunt organisaties die hen opvangen, begeleiden en onderwijs aan de kinderen geven.


Op zondag 27 juni collecteren wij voor; Hulp voor Helden. ( Veteranenhond ).

De Missie van Hulp voor Helden is: De van oorsprong christelijke overtuiging heeft zich altijd
vertaald naar een zeer sterke maatschappelijke betrokkenheid. Hulp voor Helden richt zich daarbij specifiek op de offers die gebracht worden in het kader van de vrede, vrijheid en
veiligheid in Nederland.

Veteranenhond.
Zo´n 5000 veteranen kampen elke dag met de gevolgen van aangrijpende gebeurtenissen die ze tijdens een missie hebben meegemaakt. Ze hebben P.T.S.S. Post Traumatische Stress Stoornis.

De veteranenhond is een 24 / 7 buddy.
Misschien is een hond wel de beste hulp voor een veteraan met trauma. En niet zomaar een hond, maar een speciaal getrainde en gecertificeerde veteranenhond.
Zo.n veteranenhond.
-  Herkent signalen van een herbeleving en maakt zijn baas wakker.
-  Zorgt ervoor dat andere mensen niet te dicht in de buurt komen.
-  Zorgt voor ontspanning en afleiding bij woede en angst.
-  Trekt zijn baas weg bij stressvolle situaties.
......Is 24 / 7 een buddie voor de veteranen én ontlast het thuisfront.


Op zondag 4 juli heeft de collecte de bestemming: Stichting Z.O.A.

Stichting Z.O.A. ( Zuid Oost Azié ). is een internationale christelijke hulporganisatie
met thuisbasis in Nederland, die hulp biedt aan mensen die getroffen zijn door een natuurramp of gewapend conflict. Samen met de getroffen gemeenschappen wil Z.O.A. werken aan herstel
tot dat zij weer in eigen levensonderhoud kunnen voorzien door b.v. inkomens- en landbouwprojecten.
Z.O.A. zorgt voor nooodhulp en wederopbouw.

Miranda Pos.


 
Kindernevendienst

Tot nader bericht is er geen kindernevendienst in de kerk.


 
Koffiedrinken

Tot nader bericht is er helaas geen koffiedrinken na de dienst op de eerste zondag van de maand. Zodra dit weer mogelijk is zullen wij u hierover informeren.


 
Wij feliciteren de jarigen

Namens de gemeente zullen door dames van de bloemendienst bloemen worden bezorgd bij de volgende gemeente leden:

16-06-2021   Mevr. J. Nieuwenhuis - Alberts           
                     1241 AV  Kortenhoef
19-06-2021   Dhr. J. Nieuwenhuis     
                     1241 AV  Kortenhoef
06-07-2021   Dhr. P. Kroon   
                     3634 AC  Loenersloot
09-07-2021   Mevr. I. de Vente - Tolk          
                     1241 CC  Kortenhoef
10-07-2021   Mevr. A.G.J. Butselaar
                     1241 LM              Kortenhoef


 
Roosters:

Organisten
13   juni        Pim de Ruig
20   juni        Johan Haaksma
27   juni        Anne Duyf
4     juli         Pim de Ruig


 
Heel de gemeente

Denken we als gemeente – in onze gebeden en zo mogelijk met  woord en daad – aan die broeders en zusters die met ziekte of andere moeiten te kampen hebben.
En bij ziekenhuisopname, thuiskomst daaruit, en dergelijke, graag een bericht aan de Ouderlingen.
Dus ook als er reden tot vreugde is, een geboorte, een bepaald jubileum enz!


 
Adressen:

Diaconie:
Contact gegevens:
M. Pos
Tel 035-6561415

Bankre­kening Rabobank:      
NL95 RABO 0118 5569 83
Hervormde Gemeente te Korten­hoef
              
Kerkrentmeesters:
Bankrekening College van Kerkrentmeesters:
NL96 INGB 0000 8401 55
ten name van:
Hervormde Ge­meen­te te Kortenhoef
   
Collectebonnen
Collectebonnen zijn verkrijgbaar per vel van 20 bonnen met de waarden van
20 bonnen x  € 0,50    =   € 10,00  per vel
20 bonnen x  € 1,00    =   € 20,00  per vel
U kunt bestellen door het geld over te maken op bankrekening
NL96 INGB 0000 8401 55 tnv Hervormde Gemeente Kortenhoef
Onder vermelding van “collectebonnen”

Namens het College van Kerkrentmeesters,
Bram Schouten van der Velden
Penningmeester
Telefoon 06 - 1869 5334
 
Scriba:
De heer C.A. M. van der Lelie
Kortenhoefsedijk 65
1241 LR Kortenhoef
 
Internet:
www.hervormdegemeentekortenhoef.nl 

 


 

Zondag
datum en tijdstip 20-06-2021 om 9.30
meer details

Zondag
datum en tijdstip 27-06-2021 om 9.30
meer details

Zondag
datum en tijdstip 04-07-2021 om 9.30
meer details

Zondag
datum en tijdstip 11-07-2021 om 9.30
meer details

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.